Directeur aandeelhouder belastingzaken en boekhouding


Directeur aandeelhouder ben je als eigenaar van een bv en je hebt  hiervan alle aandelen.  Er gelden dan andere spelregels voor de boekhouding en de belastingaangiften. Je staat namelijk in meerdere relaties tot je vennootschap.

directeur aandeelhouder

Als werknemer ben je in loondienst van de vennootschap. De wetgever heeft bepaald dat als je fulltime voor je bv werkt, je minimaal
€ 45.000 salaris moet genieten.  De vennootschap moet dus een loonadministratie bijhouden.

Als eigenaar bezit je de aandelen in de vennootschap. Heb je meer dan 5% aandelen dan gelden de regels voor “aanmerkelijk belang”. Je kunt dan op twee manieren met belastingheffing te maken krijgen, namelijk bij uitkering van winst of bij verkoop, ruil of schenking van aandelen.

Misschien heb je geld geleend aan de vennootschap. Of andersom heb je geld geleend van de bv. De aandeelhouder of de bv is dan financier. De leningen moeten zakelijk worden behandeld, dat wil zeggen er moet een gangbare rente worden berekend. Heb je een kleine lening ontvangen of vertrekt, dan is hiervoor wel een vrijstelling.

Tal van uitzonderingen

In de belastingwetgeving zijn er tal van uitzonderingen opgenomen om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de verschillende mogelijkheden die de directeur aandeelhouder heeft met zijn vennootschap. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

 • een onjuist arbeidsloon
 • ongeoorloofde verhuurconstructies
 • te hoge rekening courant schulden

Gelukkig hebben wij jarenlange ervaring in de begeleiding van directeur aandeelhouders richting de fiscus en helpen wij met plezier aan no nonsense oplossingen die dit soort problemen voorkomen.

Ook geven wij heldere en praktische tips over het efficiënt voeren van de administratie en over belastingzaken.

Wil jij gebruik maken van onze no-nonsense dienstverlening en optimaal gebruik maken van onze kennis? Neem dan contact met ons op. Je kunt het onderstaande formulier invullen of bellen op 06-31746435.

  Jouw naam (verplicht)

  Jouw emailadres (verplicht)

  Onderwerp

  Jouw bericht

   

   

  Ontwerp & realisatie aDONNAdesign